Multi dintre noi traiesc cu impresia ca fiecare om are o rana si cu ea se confrunta o viata, adevarul este putin diferit in sensul ca,  fiecare dintre noi detine un cocktail specific compus din mai multe rani la un loc. Uneori avem impresia ca rana a fost cauzata de cineva apoi realizam ca de fapt a fost o alta persoana de influenta care a produs aceasta rana. Despre cum ne alegem modelele o sa discutam alta data insa ce este important pentru mine sa intelegi (acum ca ai ajuns la al doilea articol din seria Ranile Copilariei) este ca nimic nu este precum matematica in acest domeniu, unii vor manifesta aproape toate simptomele, altii mai putine, de obicei este vorba de cat de grava este rana deschisa in noi, alteori este vorba de persoana care o trezeste, important este sa intelegi contextul in asa fel încât,  sa-ti aduca claritate pe subiect.

Ce este Rana de Abandon?

Data trecuta am discutat despre Respingere azi vom discuta despre o alta rana importanta si anume Rana de Abandon. Din foarte multe perspective aceste 2 rani sunt asemanatoare, deseori cei care traiesc una o vor trai si pe a doua, insa totusi exista diferente intre ele: când rana de respingere este activata persoana implicata rămâne în continuare în acea relatie, pe când activand rana de abandon  ar insemna parasirea imediata a relatiei. Alt element important pe care il mentioneaza Lise Bourbeau in cartea: “Cele 5 rani care ne impiedica sa fim noi insine”, este ca rana de abandon se refera la nivelul: „A Avea” si „A Face” cand rana de Respingere se refera la nivel de „A fi”. 

Abandonul se formează,  spun studiile, undeva intre un an si trei ani, nu are legatura neaparat cu distanta fizica (un bebe se poate simti abandonat de propria mama care petrece tot timpul cu el) ci la abandonul emotional. Pana recent regula de baza a teoriei a fost ca copilul abandonat a fost abandonat de catre parintele de sex opus, insa studiile noi demonstreaza ca abandonul poate fi activat si de parintele de acelasi sex.

20100816 New Orleans (NAT) The five year anniversary of Hurricane Katrina approaches. Unintentional monuments remain, dedicated to SURVIVAL. Much of the lower Ninth Ward is abandoned. Homes have been torn down and debris removed, though on this corner of N.Galvez, there is a flicker of life: the street traffic light is still working green/yellow/red though not many cars come through. The Greater New Orleans Community Data Center states: When the levees protecting New Orleans failed in August 2005, approximately 80 percent of the city was flooded.Some areas received one foot of flooding while others were submerged by more than 10 feet of water. Lower Ninth Ward Neighborhood has recovered 24% of it's population since Katrina showing 5,363 residents pre Katrina and 1,271 as of June 2010. Nicole Bengiveno / New York Times

Care este masca purtata?

Masca pe care o poarta cel care sufera abandonul se numeste “Masca Dependetului”, aceasta masca se carecterizeaza prin faptul ca persoana care o poarta crede ca ea nu poate sa fie independenta, este convinsa ca  fara sustinerea partenerului ea nu va putea merge inainte. Ei se folosesc si de starea lor de sănătate,  îmbolnăvindu-se  ușor,  ca sa atraga atentie, astfel isi creaza un fals sentiment de importanta ca sa-si justifice ajutorul primit. Prezumtia de baza la dependenti este ca: daca nu reusesc sa-ti atraga atentia ei nu pot conta pe tine.

Care sunt aspectele fizice?

Din punct de vedere fizic persoanele care traiesc Rana de Abandon au corp subtire, lung, musculatura subdezvoltata si deseori vor avea ochi mari cu o privire atragatoare. Ei sunt oamenii care indiferent cat de mult se antreneaza la sala corpul lor nu prinde forma, la femei se poate manifesta in anumite zone care desi sunt lucrate raman fara tonus muscular. Ei sunt cei care simt nevoia sa se razame pe un perete, atunci cand stau pe un scaun vor sta in orice forma mai putin drept.

Victima perfecta sau doar un Drama Queen?

Cei care poarta masca Dependentului sunt cei mai potriviti dintre cele 5 tipuri de caractere sa se transforme in rolul de victima, interesant ca la polul opus ei intra foarte usor in modelul energetic de protector adica cei care ii ajuta pe toti din jur. Transpunerea acesta dintr-un pol in altul este tot o manifestare a principiului de baza al dependentului – lipsa de identitate personala puternica sau lipsa de valoare personala (lipsa de incredere). 
Ei sunt cei care se ingrijoreaza daca te suna si nu raspunzi la telefon, orice semn de absenta ii va duce in mod automat la ideea ca poate sunt abandonati cea ce va creste nivelul de anxietate si apoi va modifica si comportamentul lor in cuplu.

Cum functioneaza Abandonul?

In mod paradoxal (sau nu) cei care sunt dependenti sunt cei care abandoneaza primii orice fel de relatie sau proiect din viata lor, din perspectiva lor durerea de abandon este atata de insuportabila intru-cat ei vor parasi relatia primii. Totodata ei sunt cei care prin comportamentul lor dependent provoaca persoanale implicate sa le abandoneze. Astfel se respecta ciclul descris mai sus de victima – protector. Atentia lor este in permanenta in exterior si ei au nevoia de parerea celui de langa ca sa sustina deciziile luate.

Ce are nevoie?

Cei care traiesc aceasta rana au nevoie de sustinerea celor din jur, dependentul nu se indoieste fata de o decizie in care a simtit ca a fost sustinut, el isi va activa mecanismul asta intern doar atunci cand se simte singur in a lua o decizie. Ei au nevoie de un partener chiar si pentru activitati banale precum curatenia casei, cand fac ceva pentru cineva o fac ca sa primeasca afectiune, atunci cand primesc afectiune fara sa fie nevoit sa ofere ceva se relaxeaza in prezenta persoanei si mereu va zice la final: ah ce repede s-a terminat.

Woman with backpack trekking through the wilderness

Cum functioneaza in relatii?

Cea mai mare frica pentru cel care are rana Abandonului este Singuratatea, ca sa nu ajunga in locul acela (care in mintea lor inseamna tot abandon) ar face orice este posibil sa ramana in relatii disfunctionale, ar trece de la un partener la altul si practic nu ar avea acel timp necesar fiecaruia sa-si formeze identitatea de adult independent care isi recunoaste valoarea interioara. Rolul de victima implica bineinteles multa atentia din partea partenerului,  insa odata ce acest rol este abuzat si partenerul face un pas in spate (fie din alegere fie din oboseala) din nou se activeaza rana de abandon si ciclul revine inapoi.

Calea spre vindecare

Vindecarea se produce instant si dupa ce s-a produs nu mai este nevoie de munca suplimentara.

Suna usor, nu?

Este asa de usor insa ca sa poti atinge acest rezultat ai nevoie sa pornesti la o calatorie si sa faci dezvoltare personala, sa lucrezi cu un om de profesie si sa adaugi o doza buna de munca pe latura energetica – emotionala. Sa aplici ce ai invata despre tine in calatoria ta si sa-ti dai voie sa cresti emotional si cognitiv.

Punctul de pornire pentru cei cu abandon este gasirea proprii valori, cum ma identific eu ca si un om, ce aduc eu in relatia asta, cum sa spun nu fara sa fiu abandonat. Prin folosirea de Coaching cu metoda Resonanz impreuna cu Reiki am avut rezultate minunate cu clienti mei.

 

Comments

comments