Vizualizarea ghidata este un instrument care se foloseste in timpul claselor de yoga si care folosit conatant aduce schimbari pana la nivelul celulei nervoase. Exista si studii stiintifice care explica impactul asupra starii mentale si apoi asupra corpului in timpul folosirii acestui exercitiu dar eu am sa va povestesc despre experientele din timpul claselor mele.

Ca sa intram usor in acest subiect imaginati-va ca ar trebui sa muscati dintr-o lamaie si observati in acelasi timp cu buzele si corpul se contracta si cantitatea de saliva creste instant; in acelasi mod lucreaza si vizualizarea in timpul posturilor.

Puteti incerca ca si experiment sa lucrati mental pe a creste de exemplu forta la nivelul unui muschi in fiecare zi, fara a face miscarea prorpriu zisa, cam 15 minute timp de 3 saptamani si veti vedea cum forta la acel muschi a crescut.

13214963_10153552589096198_1185619438_o

In acelasi mod folosim vizualizarea si in timpul claselor de yoga. Atunci cand in timpul clasei le spun sa isi incordeze tricepsul de exemplu, oamenii au nevoie sa vizualizeze acea miscare care considera ca va duce la incordarea acelui muschi si apoi sa simta senzatiile aparute in acea zona si dupa vor simti muschiul cum se incordeaza.

La sfarsitul unei clase de yoga o doamna m-a rugat sa ii explic cum se executa Chaturanga. Cum pentru mine vizualizarea se produce automat nu am stat sa ii explic intai acest proces crezand ca il va face tot automat 🙂 dar nu a fost asa si cu toate ca explicam ce face fiecare muschi si cum lucreaza ii era greu sa inteleaga cum sa faca miscarea, avand senzatia ca nu simte corpul si nu isi dadea seama cum lucreaza.Reusind sa execute miscare de cateva ori tot spunea ca nu poate sa o faca cu toate ca o executase. Acest lucru scoate la suprafata ca mintea nu putea “vedea” cum anume se intampla aceasta miscare. Apoi i-am spus sa se uite in oglinda si sa vada corpul cum se misca pentru a face postura. Spunandu-i acest lucru ce am facut de fapt a fost sa aduc o noua legatura intre minte si corp, pe viitor nemai fiind necesara oglinda pentru ca isi va putea vizualiza corpul in minte facand miscarea.

Vizualizarea ajuta practic la transcenderea cuvintelor si aici voi veni din nou cu un exemplu din timpul claselor.
Am o expresie preferata in timpul orelor care poate la inceput sa iti aduca mai multa ceata decat claritate dar scopul ei este de a-ti folosi imaginatia.
Aceasta expresie este: “deschide inima” si simte senzatiile de la acel nivel, in loc sa spun intinde musculatura pieptului ducand umerii in spate; practic prin aceasta metafora las libera imaginatia de a gasi modul in care sa faca actiunea in sine si ii incurajez sa isi asculte corpul in timpul practicii.

13219892_10153552590786198_622782941_n

De asemenea vizualizarea poate fi folosita si cand intampini dificultati in realizarea unei posturi. Poti lucra intai mental pe postura respectiva si sa vezi cum intrii cu usurinta in ea si cum reusesti sa iti stabilizezi respiratia bucurandu-te de postura si apoi sa faci postura in sine si sa vezi ce schimbari apar.

Un alt mod in care poti folosi vizualizarea este de a-ti aduce atentia la respiratie si atunci cand inspiri sa vizualizezi cum aduci liniste si bucurie in corp si atunci cand expiri sa eliberezi tensiunea si orice gand care te limiteaza.
Aici pe langa vizualizare folosim si intentia de a aduce valori in corp ceea ce ne va face mai constienti de corp si de cum traim valorile respective in corp ♡.

Si ultimul tip de vizualizare despre care vorbesc aici este Yoga Nidra care inseamna relaxare ghidata a intregului corp, partea preferata a participantilor la clase :D.

Vizualizati, simtiti, experimentati!

Cu drag,
Ana

Comments

comments