De cand s-a nascut baiatul meu Lev am ales sa stau acasa cu el mai mult, din totdeauna am avut aceasta dorinta de a sta langa copilul meu atunci cand va veni pe lume si sa fiu acolo prezent langa el atunci cand se pune baza lui emotionala si cognitiva. Azi Lev are aproape 2 ani si prin urmare m-am decis sa incep incet incet sa revin la munca mea de Coach si de Citire in Tarot, recent am inceput sa lucrez cu un client care traieste rana de Respingere si dupa cateva saptamani de sedinte am ajuns in punctul in care am scos rana de respingere la suprafata si am putut sa o observam intr-un mod mai clar si detasat, simt ca ce am descoperit despre aceasta rana ar putea ajuta pe altii sa-si constientizeze propria rana si poate o modalitate sa o vindece.

Respingere 1

Ce este Rana de Respingere?

Lise Bourbeau, in cartea, „Cele cinci rani care ne impiedica sa fim noi insine” descrie ca aceasta rana deobicei apare la oameni care au fost respinsi de parintele de acelasi sex (aici vreau sa intervin si sa zic ca aceasta poate este o regula insa nu mereu valabila) masca pe care poarta un om cu rana respingerii pentru a se ascunde de durerea provocata de ea este masca fugarului. (mai mult despre definitie puteti gasii la o cautare simpla pe google)

Hai sa trecem la Realitate!

Din ce am observat de la mai multi clienti care au manifestat acest tip de rana si acest tip de comportament este ca aproape toti prezinta anumite caracteristici insa la fiecare se manifesta in mod diferit. Asadar este uneori foarte greu sa identificam cand este vorba de Rana de Respingere si cand este vorba de o perioada de lipsa de incredere, o criza personala, un moment de transformare sau de schimbare etc…

Cert este ca cei care traiesc cu aceasta rana si mai ales ajung la o varsta inaintata fara sa fi vindecat-o se vor intalni cu ea din nou atunci cand vor deveni parinti. Nu stiu cati dintre noi suntem constienti ca odata ce apare copilul nou nascut in viata noastra, sistemul nostru emotional isi face un soi de „reset” si adultul incepe sa re traiasca copilaria sa, acest lucrul aduce bineinteles lucruri bune insa aduce si lucrurile pe care noi am incercat sa ascundem sub covor si am crezut (pentru o vreme) ca am reusit.

Cum se comporta un om cu aceasta rana?

Acesti oameni care au trait respingerea din partea partintilor sau din partea unor persoane de influenta din copilarie (adevarat si in cazuri in care copilul nu a trait cu parintii sau chiar nu are parinti) cand vor ajunge la maturitate de cele mai multe ori:

1. Au relatii interpersonale cu acelasi sex (sau nu) in care ei isi dedica viata persoanelor doar sa nu fie respinsi, aici intra orice tip de comportament care nu respecta procesul normativ de validare, din simplu fapt ca procesul de validare nu functioneaza corespunzator si omul in permanenta traieste sub credinta: „Vreau ca el/ea sa ma vada, Vreau ca el/ea sa-si dea seama ca exist, Vreau ca el/ea sa ma valideze ca am o valoare”, insa fara sa eu sa fac nimic in privinta asta.

2. De cele mai multe ori persoanele care traiesc cu aceasta rana se vad in propriul ochi ca si o victima, indiferent care este motivul respingerii elementul de victima guverneaza si el este si cel care pune baza respingerii in primele etape ale relatiei, atunci cand se construieste in interior iubirea.

3. Avand in vedere ca Masca fugarului este omniprezenta in viata lui, omul cu Rana de Respingere va fi omul care in permanenta isi cauta locul, in permanenta cauta sa-si puna radacini oriunde ar gasi intelegere si sustinere, astfel isi creaza relatii intime (sau nu) cu persoane care par „safe” aceste persoane fie au anumite probleme, fie sufera de o anumita boala, fie sunt marginalizate social sau orice alta forma de „dezavantaj” care naste valoare in mintea omul cu respins, apoi se activeaza empatia, se activeaza „siguranta” ca aceast om nu ma va respingere si in curand el/ea se dedica acestei relatii, ofera absolut totul pe tava pana cand interlocuitorul nu mai are ce sa primeasca de la el si apoi il respinge.

4. Oamenii care poarta masca fugarului sunt deobicei oameni care traiesc singuri, nu au foarte multi prieteni sau apropiati si de cele mai multe ori nu gasesc siguranta proprie in nico persoana pe care o intalnesc, motivul este simplu, punctul de pornire a omului cu rana de respingere este ca el are o valoare egala cu NUL! Valoare niciodata nu creste in interior din simplu fapt ca interiorul nu este accesibil pentru nimeni. Dese ori ei gandesc ca daca ar spune ce cred cu adevarat ei vor fi respinsi sau desconsiderati, alte ori cand vine un moment de a exprima o emotie de tip iubire sau vulnerabilitate el/ea isi va crea o „zona de confort” in care isi va permite o oarecare defasurare de emotii insa in privinta interlocutorului in permanenta nu se va simti ca si o emotie autentica – fapt care aproape mereu va duce la ruperea realtiei.

5. Oamenii care prezinta rana de respingere sunt de cele mai multe ori oameni care in copilarie (si nu numai) sunt supra protejati de catre parinti si familia de origine, prin urmare sentimentul de valoare NUL va insotii persoana de a lungul vietii pana la vindecarea sa.

6. Acesti oameni nu traiesc aproape niciodata starea de completitudine sau de apartenenta pana cand nu vor obtine iubirea persoanelor in cauza, sensibilitatea suferintei si usurinta in care ea apare la nivel de suprafata atunci cand iubirea nu se traieste in felul in care el/ea isi doresc pot aduce foarte repede la sentimentul de ura si de dispret fata de persoana de langa ei. De acea au o problema sa sustina relatii de cuplu pe termen lung (de exemplu) sau prietenii cu persoane de acelasi sex.

Gandul din spatele gandului!

Nu stiu cati dintre voi cunosc „Efectul Ceapa” insa el este cel care ma conduce pe mine in procesul de Coaching. Astfel cum am vazut mai sus cei care traiesc cu rana respingerii au anumite tipologii de comportament si exista o modalitate oarecare sa intelegem manifestarea sociala. Insa ce se intampla in interiorul persoanelor este cu totul diferit. Efectul ceapa zice de fapt ca in spatele oricarui actiuni/gand/emotie/comportament exista altceva care o sustine. Odata ce incepem sa decojim ceapa la aceste persoane descoperim un mecanism foarte bine pus la punct de auto-respingere.

Ce inseamna asta de fapt?

Omul care traieste cu valoarea de NUL a fost respins de N ori in viata, subconstientul stie ca indiferent ce face el va fi respins si atunci cand incep sa apara acele momente in care iubirea nu se traieste conform definitiei lui incepe in interior un proces de respingere catre exterior. El/ea nici nu isi dau seama cum incet dar sigur isi schimba comportamentul fata de acea persoana, incet incet cu timpul se materializeaza un nou comportament care pregateste respingerea sa se intample, in alte cuvinte este o profetie care se auto-indeplineste de fiecare data. In final el/ea nu pot trai fata starea de respingere, in mod paradoxal respingerea aduce valoare interioara si alimenteaza in continuare ideea ca eu sunt respins cand de fapt sistemul respinge iubirea primita din exterior spunand ca EA NU ESTE VALOROASA CACI NU RESPECTA DEFINITIA MEA PROPRIE DE IUBIRE.

Respingerea asta este de fapt o respingere interioara, subconstientul (care nu stie sa faca diferenta intre pozitiv sau negativ) alimenteaza fara oprire drumul catre respingere si atunci cand esti respins se justifica aparitia fugarului si apare un dialog interior care ar suna cam asa:

– Uite ca nu primesc iubirea pe care mi-o doresc
– Nu sunt apreciat
– Nu vede nimic din ce fac in relatie
– Aceasta persoana nu ma iubeste
– Aceasta persoana nu ma apreciaza
– E clar ca eu nu am nicio valoare
– El/Ea nu ma merita
– Am fugit!

In alte cuvinte mentinem acest ciclul devastator over and over and over and over again!

Cand de fapt respingerea adevarata se intampla in interior si omul se auto-respinge din relatie, in mintea constienta nu se simte acest lucrul, tot procesul asta se desfasoara in interior pana cand apare confirmarea „Am Fost Respins” deobicei impreuna cu „am stiut” sau „ea/el niciodata nu m-a iubit”.

Respingere 2

Atunci ce putem sa facem?

Primul pas catre vindecare este sa intelegi unde te afli si de ce te comporti asa cum te comporti, sa intelegi cum functioneaza la tine acest ciclu, care sunt comportamentele care genereaza momentele de pierdere de valoare in fata persoanei iubite. Atunci cand ne dam seama CAND & UNDE se declanseaza sentimentul care porneste ciclul descris mai sus, dezarmam mecanismul si de fapt nu ii dam voie sa fie pornit. Ca sa putem ajunge in starea asta de prezenta in corp si in minte avem nevoie sa punem radacini in realitatea noastra de zi cu zi, asta se poate face in mai multe feluri, Yoga de exemplu este o activitate care aduce inradacinare, insa aici se potriveste orice fel de activitate care aduce atentia in interior si in propriul corp.

Apoi ai nevoie sa-ti aduci aminte de toate respingerile pe care le-ai primit din relatiile in care nu a existat latura de iubire si care reprezinta de fapt strategia ta personala sa te confrunti cu respingerea. Cert este ca cu totii suntem respinsi mai multe ori in viata, persoanele cu rana de respingere nu sunt afectate de respingeri care provine din relatii in care NU se traieste iubirea – de exemplu un job pe care ti-ai dorit insa nu l-ai primit, sau poate nu ai gasit ceva ce ai cautat acolo unde ai cautat, sau poate este vorba de un refuz de la banca, nu conteaza ce este, conteaza cum faci tu sa treci peste moment?!


In ultimul rand persoanele care traiesc aceasta rana de respingere au nevoie sa inteleaga un simplu fenomen si anume: atunci cand exista respingere exista si iubire, cand nu exista iubire nu exista nicio respingere.

Asadar in loc sa devi paralizat in relatie, sau in loc sa distrugi relatia incet dar sigur pana cand o sa primesti acea respingere gandeste-te ca INDIFERENTA nu va aduce niciodata RESPINGERE, persoanele care sunt indiferente nu resping, ele nici macar nu construiesc o stare de raport ca sa ajunga la partea de respingere.

Asa ca data viitoare cand te simti respins in relatia ta fii sigur ca acea persoana te iubeste, nu poate exista un proces de iubire comuna fara sa exista si respingere in ea, fara respingere nu putem construi iubirea, fara respingere emotia de iubire ramane plata, nu patrunde in toate aspectele relatiei, in alte cuvinte RESPINGEREA face parte din PROCESUL DE EVOLUTIE A IUBIRII. Daca nu esti respins intr-o relatie mai mult ca sigur nu esti iubit.

Harry
Coach

Pentru cei interesati de coaching imi puteti scrie la adresa de mail harry@paradoxumrealitas.com 

Comments

comments